Markkinoiden ilot ja surut

posted in: Ajankohtaista | 2

Olimme eilen lauantaina myymässä leipiä Askaisten Kurkkumarkkinoilla, kymmenettä kertaa. Kuten aina Kurkkumarkkinoilla, sää oli mitä mahtavin ja kauppa kävi hyvin. Aina ei kuitenkaan ole yhtä ruusuista. Tori- ja markkinamyynnissä on puolensa ja puolensa.

Satoi tai paistoi

Herttoniemen pop-up 2012
Joskus on oltu Helsingissä asti

Muistan leipomon alkuvuosilta, kun toinen paikallinen leipomoyrittäjä mainosti, että suuri osa heidän liikevaihdostaan tulee joulumarkkinoiden myynnistä. Olin tietenkin innoissani tästä, olisi hyvä tilaisuus päästä myymään leipää ja kaikkihan ostavat paljon ruokaa jouluna ja joulun alla… No, Turussa Vanhan Suurtorin joulumarkkinoilla paikkavuokrat ovat melko suuret, en nyt muista tarkalleen, mutta silloin aloittelevan yrittäjän pussissa se tuntui valtavan kalliilta. Ja miten kävikään: sinä vuonna lähes koko joulukuun oli todella kurja ilma, satoi räntää ja oli märkää. Siinä tuoreenkin leipomoyrittäjän hymy hyytyi, kun aamulla leipomon suloisesta lämmöstä jalkautui myyntikojuun hytisemään neljänä viikonloppuna peräkkäin. Ei auttanut pilkkihaalarikaan siinä.

Ja tottakai, jos taivaalta tippuilee märkää loskaa, eipä kovin moni asiakaskaan ulkona viihdy.

Messuilla ja tapahtumissa myyntipaikkojen hinnat voivat olla jopa tuhansia – tai kymmeniä tuhansia, kuten eräässä paikallisessa suuressa musiikkitapahtumassa. Jos yhden leivän kate olisi esimerkiksi euron, 2 000 euron myyntipaikan vuokran kattamiseksi pitäisi myydä 2 000 leipää. Se on aika paljon, koska tällä hetkellä myymme kuukaudessa noin 6-7 000 kpl. Esimerkiksi Messukeskuksessa järjestettävillä Ruoka- ja Viinimessuilla myyntipaikan hinta on ollut parin tonnin luokkaa.

Ja lisäksi sitten tietenkin kaikki muut kulut, kuten palkat. Myyjälle on maksettava palkkaa huolimatta siitä miten kauppa käy. Ja joku myös leipoo leivät.

Kyky ennustaa on kaiken A ja O

Livonsaaren kaupan edesmennyt kauppias Pekka katsoi Ilta-Sanomien säätiedotusta ja sen perusteella arvioi kesäviikonlopun leipämenekkiä. Hänellä olikin loistava kyky arvioida paljonko ihmisiä Livonsaarella liikkuu, ja leipää harvoin jäi liikoja yli. Itse en ole vielä oppinut vastaavaa ennustustaitoa. Leipä on siitä hankala myyntiartikkeli, että niitä ei voi tehdä varastoon, ja toisaalta, myymättä jääneillekään ei ole suurta kysyntää – paitsi ehkä paikallisten kotieläinten keskuudessa.

Joskus markkinoilta jää rutkasti tavaraa myymättä, ja se on suoraan hävikkiä. Viime aikoina olemme lahjoittaneet yli jääneet leivät Operaatio Ruokakassille ja ne ovatkin saaneet hyvän vastaanoton siellä. Esimerkiksi viime vuoden joulutorilta leivät päätyivät Logomossa järjestettyyn työttömien joulujuhlaan.

Hyvä myyjä on tärkeä apu markkinamyynnissä. Kaikilla on varmasti kokemusta markkinamyyjistä, jotka kailottavat omaa markkinasloganiaan tapahtumissa. Mitään yhtä ja selvää hyvää tapaa myydä ei ole löytynyt, paitsi että kontaktin ottaminen asiakkaisiin on hyödyksi. Mitä enemmän ihmisiä saa pysähtymään ja maistelemaan leipiä, sitä todennäköisemmin joku myös ostaa jotain. Lisäksi myyntikojun eteen pysähtyneet ihmiset välittömästi houkuttelevat lisää ihmisiä. Sellaisia laumaeläimiä me olemme!

Seikkisrokkia järjestävän Vilperi ry:n jäsenet ovat olleet jo useamman kerran apuna myymässä tuotteita varainkeruu-palkalla. Vilperin vilperit ovat vapaaehtoisina myyntikojussa, ja heidän palkkansa siirtyy lyhtentämättömänä Seikkisrockin järjestämiseen.

Välitön palaute

Naantalin S-market
Annika konsulenttikeikalla Naantalin S-marketissa

Tori- ja markkinamyynnin parhautta edustaa välitön palaute asiakkailta. Onhan mukava kuulla että ”teidän leipä on niin hyvää” ja ”me ostetaan tätä aina Naantalin S-marketista”. Joskus tulee toiveita uusista tuotteista, ja joskus joku kaipailee jotain tuotannosta pois jäänyttä. Mutta ylipäätään, yhteys asiakkaiden kanssa on mukavaa ja hyödyllistä.

Olemme myös saaneet paljon uusia asiakkaita markkinamyynnin kautta. Useimmiten jaamme asiakkaille mukaan lappuja, jossa on listattu leipomon leipien myyntipaikat. Samaa päämäärää palvelee myös kauppojen maistatus- eli konsulenttikeikat. Olemme useimmiten paikallisissa kaupoissa maistattamassa leipiä perjantaisin, kun on viikon paras kauppapäivä.

Eiliset Kurkkumarkkinat olivat ehkä ensimmäinen tapahtuma ikinä, jossa myimme kaikki mukana olleet leivät ja näkkärit, viimeistä pussia myöten. Se meni siis kaikin puolin aivan nappiin, kiitos teille siitä!

Tulevia tiedossa olevia tapahtumia ovat ainakin Turun Luostarinmäen syysmarkkinat 8.9. ja Silakkamarkkinat 25.-28.10. Tervetuloa leipäostoksille!

Lämpimästi,
Simo

Jakaminen on välittämistä!

Kommentit

 1. Anette Mattsson
  |

  Herkullista, maulla erottuvaa, leipää hyviltä leipureilta! Mainio artikkeli, Kiitokset!
  PS Kauppias Pekka oli suvereeni, kyläkauppiaiden parhaimmistoa ….

  • Simo
   |

   Hei Anette, kiitos kommentista ja palautteesta 🙂

   Joo, Pekka oli ainutlaatuinen kauppias!