Tattarinäkin virallinen tarina

posted in: Leipomolta | 2

Livonsaaren leipomon tattarinäkkärin taival alkoi jo loppuvuodesta 2014, jolloin teimme ensimmäisiä koe-eriä. Tavoitteena oli tehdä gluteeniton ja maukas tuote, ja kokeilimme erilaisia koostumuksia ja gluteenittomia raaka-aineita: härkäpapua, herneitä, hampunsiemeniä, pellavaa, auringonkukansiemeniä, kurpitsansiemeniä… Alusta asti oli kuitenkin selvää, että pohjana olisi kotimainen, gluteeniton luomu-tattari.

Alkuaikojen suurin haaste oli näkkärin laadun vaihtelu. Tasaisen levyn aikaansaaminen löysästä taikinasta ilman tarkoitukseen suunniteltuja koneita oli vaikeaa, ja paistotulos oli usein kovin epätasainen. Sinnikkään yrityksen ja erehdyksen kautta sopiva ja toimiva koostumus kuitenkin löytyi, ja näkkärin tuotanto pääsi kunnolla käyntiin.

Keväällä ja kesällä 2016 näkkäriä myytiin Reko-toreilla ja muutamissa Turun saariston lähikaupoissa. Samaisen vuoden syyskuusta alkaen näkkäreitä on toimitettu Turun alueen  kauppoihin. Näkkäri tuli Keskon kautta koko maan K-kauppojen saataville syyskuussa 2017.

Ainekset

Käytämme näkkärissä ensiluokkaisia ja puhtaita luomu-raaka-aineita. Tattarijauho ja -rouhe tulevat Keskisen myllyltä Vilppulasta, pellavansiemenet Sini-Pellavan tilalta Marttilasta, kurpitsansiemenet Itävallasta ja auringonkukansiemenet tulevat vaihdellen joko Bulgariasta tai Romaniasta. Kylmäpuristettu oliiviöljy on espanjalaista. Luomu-psylliumkuitua viljellään Intiassa. Mausteisissa versioissa käytämme lisäksi raikasta, leikattua rosmariinia ja rouhittua mustapippuria. Koska tuote on tehty samoissa tiloissa muiden leipiemme kanssa, se saattaa sisältää pieniä määriä muita viljoja.

Valmistus

Näkkärit valmistetaan käsin leipomossamme Turussa. Ainekset sekoitetaan sopivaksi taikinaksi, ja sen jälkeen se kaulitaan ohuiksi 40 x 60 cm levyiksi, leikataan paloiksi ja paistetaan pellillä matalalla lämmöllä kiertoilmauunissa. Paiston jälkeen palojen annetaan jäähtyä ja kuivua ennen pakkaamista. Tuote on pakattu 150 gramman ikkunallisiin ja ilmatiiviisiin paperipusseihin.

Käyttö ja säilytys

Livonsaaren tattarinäkkärit sopivat naposteltavaksi sellaisenaan, välipalaksi, levitteiden ja juustojen kanssa tai salaattien ja keittojen kera. Oikein säilytettynä tattarinäkkärit säilyvät maukkaina ja rapeina 3-4 kuukautta leivontapäivästä. Jos pussi on pitkään auki tai näkkärit ovat päässeet kostumaan ja nahistumaan, niitä voi pitää hellalla pannulla tai uunissa uunipellillä hetken, jolloin rapeus palaa.

Klikkaa tästä tilauslomakkeelle!

Jakaminen on välittämistä!

Kommentit

  1. Birgitta Vilen
    |

    Kiinnostaisi tietää näkkärin pitoisuudet/100g esim prot. hiilihydraatit,rasvat…ym

    • Simo
      |

      Hei Birgitta,

      Kiitos kommentistasi. Tässä Tattarinäkin laskennalliset ravintoarvot:

      Ravintosisältö/ näringsinnehåll 100g:
      Energia/Energi 2213 kJ / 529 kcal
      rasva/fett 36 g
      josta tyydyttynyttä/ varav mättade 4,6 g
      hiilihydraatit/ kolhydrater 27 g
      josta sokereita/ varav sockerarter 0,9 g
      ravintokuitu/ kostfiber 12 g
      proteiini / protein 20 g
      suola /salt 2,4 g